fbpx
Close

Dynamic Symphonic Band

Tweevoudig nationaal kampioen in superieure afdeling

Dynamic begeestert met Carmina Burana

Dynamic begeestert met Carmina Burana

Afgelopen weekend bracht Dynamic Symphonic Band uit Dendermonde de Carmina Burana van Carl Orff in de Parochiale Kerk van Sint-Jozef Arbeider. Na de Queen Symphony van Tolga Kashif, die Dynamic in 2014 uitvoerde, boekte het orkest onder leiding van Geert Baetens ook ditmaal een drieledig succes. Vrijdag- en zaterdagavond concerteerde Dynamic samen met zes lokale koren voor een vrijwel uitverkochte zaal. Ook zondag was de opkomst voor het indrukwekkende project, met meer dan 200 uitvoerders en verschillende hardwerkende medewerkers achter de schermen, bijzonder groot. Vele honderden toeschouwers vonden de weg naar de kerk van ’t Keur. Zij zorgden telkens voor vrijwel volle zalen.

Sfeervolle herberg

Naast het bekende werk van Carl Orff bracht het orkest ook de ‘Dutch Masters Suite’ van Johan de Meij. Dit werk, gebaseerd op schilderijen uit de Nederlandse Gouden Eeuw, zorgde voor de nodige opwinding bij het publiek. Het podium werd omgetoverd tot een sfeervolle herberg. De toehoorders werden vergast op jenever, kopvlees en andere versnaperingen. De bekende begintonen van het Dendermondse volkslied, de Ros Beiaard-mars, weerklonken door de kerk. Kortom: het publiek besefte dat dit geen doordeweeks concertprogramma beloofde te worden.

Staande ovaties, enthousiaste kreten

Ook de hoofdmoot van de avond, de uitvoering van de Carmina Burana zelf, bleek een regelrecht schot in de roos. Natuurlijk sloeg vooral de openingshymne ‘O Fortuna’ aan bij de talrijke luisteraars. Toch wisten de zes koren, het tachtigkoppige orkest en de getalenteerde solisten de aandacht ook daarna moeiteloos vast te houden. Na het slotakkoord weerklonken er enthousiaste kreten bij het publiek, dat zichtbaar onder de indruk was van een dusdanig monumentaal werk. De staande ovaties spraken voor zich. Ook tijdens het nakaarten in Parochiecentrum ‘t Klokse vielen er heel wat positieve reacties te sprokkelen. Verschillende luisteraars waren emotioneel geraakt door de uitvoering. Anderen vonden het een overweldigende totaalervaring.

De vergankelijkheid van Carmina Burana

Hoewel in de Carmina Burana de vergankelijkheid, de grillen van het lot en de onzekerheid van het leven worden bezongen, staat één ding wel vast na het afgelopen concertweekend: Dynamic Symphonic Band wist andermaal te begeesteren, zodat noch publiek, noch uitvoerders onberoerd huiswaarts keerden.

Close