fbpx
Close

Dynamic Symphonic Band

Tweevoudig nationaal kampioen in superieure afdeling

14/10: Jaarconcert: Lord of the Rings

14/10: Jaarconcert: Lord of the Rings

“It’s a dangerous business, Frodo, going out your door. You step onto the road, and if you don’t keep your feet, there’s no knowing where you might be swept off to.” Met deze woorden gaat Frodo op pad in het magnum opus van J.R.R. Tolkien. Het boek The Lord of the Rings begeesterde verschillende generaties en inspireerde regisseur Peter Jackson om er een lucratieve filmreeks van te maken. Maar wat Dynamic ermee van plan is, dat klinkt u vast als muziek in de oren.

Muziekliefhebbers zitten nu al te likkebaarden. Een werk als  ‘Symfonie nr. 1, In de ban van de ring’ van Johan De Meij, dat op 14 oktober uitgevoerd wordt in CC Belgica, krijgen ze immers niet iedere dag te horen. De Meij’s eerste symfonie werd nog voor de publicatie van de wereldberoemde films gecomponeerd, waardoor we een unieke kijk krijgen op de verwerking van het verhaalmateriaal door een componist die begeesterd werd door een meeslepend fantasyverhaal. Wat later voer werd voor een oscarwinnende filmtrilogie, vormde met andere woorden eerder al de inspiratiebron voor een indrukwekkend symfonisch werk.

De compositie dateert van 1988, maar onderging doorheen de jaren enkele transformaties. Zo werd het oorspronkelijke, symfonische werk op passende wijze getranscribeerd, zodat Dynamic probleemloos met een symphonic band-bezetting kan uitvoeren. Daarnaast werd er ook een verteltekst bijgeschreven. Deze tekst zorgde ervoor dat de volgorde van de delen van de symfonie gewijzigd moest worden. Hierdoor klopt de logica van het verhaal beter, zodat de luisteraar weer ondergedompeld wordt in een fantasierijke totaalervaring.

Het bekendste deel van de symfonie is wellicht het vijfde en laatste, waarin de vrolijke, levenslustige sfeer van de Gouw – de woonplaats van de Hobbits – muzikaal wordt uitgebeeld. Hoe dit in de symfonische versie klinkt kan je hieronder beluisteren, al was het maar om in de sfeer te komen voor Dynamics jaarconcert.

Meer info over dat concert volgt snel. Tickets zijn te bestellen via Tickets.

 

Close